Streekmarkt De Oorsprong op 21 juni 2015

21 juni streekmarkt op De Oorsprong

Zomerkoninkjes op de Nieuwe Oorsprong

Aardbeienijs, -taart, -jam en nog meer op de Nieuwe Oorsprong

Het begint te zomeren en daar horen de zomerkoninkjes bij! Aardbeien te kust en te keur en alles wat je met aardbeien kunt doen kun je vinden op de Oorsprong op 21 juni. Wel eens witte aardbeien geproefd? En natuurlijk is het aspergeseizoen ook nog niet voorbij! Kom komende zondag proeven en kijken op de Oorsprong in Schalkhaar. De streekmarkten op de Oorsprong beginnen goed los te komen, meer standhouders, live muziek en voor kinderen ook iets leuks te doen.  

Voor de vierde keer dit jaar organiseren de ondernemers op de Oorsprong een streekmarkt. Elke derde zondag van de maand kunt u terecht voor producten van eigen bodem en van producenten bij u in de buurt. U maakt kennis met de mensen die de producten maken. Zij vertellen waar ze hun grondstoffen vandaan halen en waarom zij denken dat die heel erg lekker en ook nog eens goed voor u zijn. Zo komt de Rosahoeve met eigengemaakt ijs. En de leemoven komt weer in bedrijf. Heerlijke kleine hapjes uit deze bijzondere oven!

Tijdens de markt zijn de kruiden en groenten uit de permacultuur tuin van De Oorsprong te krijgen. En witte aardbeien! Iets heel bijzonders. Voor kinderen wordt er uitleg gegeven over hoe het eten eerst op het land groeit voordat het op je bord komt. En hoe bijen honing maken. Kinderen kunnen ook zelf aan de slag. Tulay Tanaydin organiseert nu voor drie basisscholen een programma om kinderen iets te leren over het kweken van groenten en fruit.

Ook is er weer live muziek. Bervoets & Westerhoff spelen covers op het terras van ‘Eten bij Pa en Ma’ en Jeroen Gasseling zingt weer zijn eigen liedjes op de tekst van Emily Dickinson.

In de winkel van de Oorsprong, de Kapschuur, zijn allerlei cadeautjes te vinden en kunnen kinderen meedoen aan het maken van vilten aardbeien of dieren. De Heihoeve levert biologische groenten van het seizoen aan de Kapschuur. En kaasmaker Peter Jansen heeft de eerste proef gedaan met melk van de brandrode runderen van Berrie Klein Swormink. Ziet er heel mooi uit. Maar je weet het pas als je het eet!

De enthousiaste ondernemers op De Nieuwe Oorsprong maken de plek tot waar deze voor bedoeld is, een ontmoetingsplaats voor Salland waar biologische producten worden geteeld, ambachtelijke streekproducten worden gemaakt en waar je lekker en vooral ook gezellig kunt eten. Nieuwe ondernemers kunnen zich nog melden voor de ruimtes die nog niet in gebruik zijn.

21 juni 2015, 11.00 tot 17.00 uur, locatie ‘De Oorsprong’, Spanjaardsdijk 68 Schalkhaar, www.nieuweoorsprong.nl

Streekmarkt De Oorsprong op 17 mei 2015

17 mei streekmarkt op De Oorsprong

Meimaand aspergemaand op de Nieuwe Oorsprong

aspergesDe vogels fluiten, de blaadjes zitten weer aan de bomen en het witte goud steekt haar kopjes boven de grond. Asperges! Bij uitstek zijn in Salland veel aspergekwekers actief. En wat is er lekkerder dan asperges direct van de boer. Kom proeven en genieten van Sallandse asperges op de streekmarkt van de Nieuwe Oorsprong. 17 mei van 11 tot 5 bent u welkom. Weer meer standhouders, weer meer live muziek en weer meer gezelligheid.

De derde editie van de streekmarkt op de Nieuwe Oorsprong komt er weer aan. Weer meer en nieuwe standhouders en nog meer live muziek. Bervoets & Westerhoff spelen covers op het terras van ‘Eten bij Pa en Ma’. Jeroen Gasseling zingt weer zijn eigen liedjes op de tekst van Emily Dickinson en een speciaal gastoptreden, over uit de VS, van Reggie McCullough.

In de winkel van de Oorsprong, de Kapschuur, zijn allerlei cadeautjes te vinden en kunnen kinderen meedoen aan het maken van vilten beesten. De Heihoeve levert biologische groenten van het seizoen aan de Kapschuur. En kaasmaker Peter Jansen heeft de eerste proef gedaan met melk van de brandrode runderen van Berrie Klein Swormink. Ziet er heel mooi uit. Maar je weet het pas als je het eet! En barista Gerjo Baartman gaat u laten proeven van de verrassende combinatie van kaas met thee in plaats van wijn.

De enthousiaste ondernemers op De Nieuwe Oorsprong maken de plek tot waar deze voor bedoeld is, een ontmoetingsplaats voor Salland waar biologische producten worden geteeld, ambachtelijke streekproducten worden gemaakt en waar je lekker en vooral ook gezellig kunt eten. Nieuwe ondernemers kunnen zich nog melden voor de ruimtes die nog niet in gebruik zijn.

17 mei 2015, 11.00 tot 17.00 uur, locatie ‘De Oorsprong’, Spanjaardsdijk 68 Schalkhaar

21 december streek/kerstmarkt op De Oorsprong

Welkom op De Oorsprong

De ondernemers op de Oorsprong organiseren een kerstmarkt met ambachtelijke streekproducten op 21 december aanstaande. Wilt u voor de kerst of zomaar nog wat lekkers inslaan, of een leuk cadeautje vinden voor onder de kerstboom, dan zult u zeker slagen. Naaste een aantal ondernemers en instellingen die iets aanbieden voor in huis, is er een keur aan streekproducten die u nog ideeën kunnen geven voor iets speciaals bij de kerstdis.

De volgende bedrijven nemen deel:

  • Bij Opa
  • Permacultuur Catering & Gerechten
  • Ben’s Houtovenbrood
  • Kaasmakerij Salland
  • Cooking & Lifestyle
  • Xyleia versteend hout
  • Coffeetainment
  • De Ververije
  • Hout Enzo
  • Power Flower Superfood
  • Aardappelspies
  • Schapenhouderij Lombok
  • Rosahoeve IJs
  • Buffelfarm Twente (Mozerella & Vlees)
  • Wijngaard Landman
  • Deventer Stadsmosterd
  • De Witte Lelie, jams en likeuren
  • Blanx wollen producten
  • Second Best, nieuwe en gebruikte kleding
  • Levilon, elektronische sigaret
  • Otto Koedijk houtdraaierij
  • Etserij Sander Clement
  • Gerda’s kerstkransen
  • Spinnewiel Loes Reijmers
  • Praght bier

En meer …

Naast de streekmarkt krijgt ook de winkel van de Oorsprong vorm. Onder de naam ‘De Kapschuur’ zijn hier verschillende biologische voedingsmiddelen te koop maar ook huishoudelijke en cadeauartikelen. Het assortiment is nu nog wat beperkt, maar dat zal in de komende tijd veranderen. De Kapschuur is nu open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In overleg met de producenten van streekproducten die ook op de kerstmarkt aanwezig zijn, zal het assortiment zich snel uitbreiden. Er wordt nog gezocht naar een winkelier die de winkel wil gaan runnen. Ondertussen is de winkel open met behulp van een aantal vrijwilligers.

Op De Oorsprong zijn verschillende producenten van streekproducten actief. Kaasmaker Peter Jansen en bakker Ben Effing zijn volop aan de gang. Een grote tuin op basis van permacultuur voor groenten en fruit en met bijen en schapen is opgezet door Tulay Tanaydin. Zij is ook gestart met de landelijke opleiding permacultuur in samenwerking met specialisten op dit gebied. Ook worden er workshops georganiseerd door Paola Patimah van een van de leukste winkeltjes van Deventer, Bij Opa. . In De Kapschuur heeft Bij Opa ook een plek gekregen. Ook ‘Cooking & Lifestyle’ van Christel en Erik van Breemen opereert vanuit de winkel. Daarnaast is er het restaurant ‘Eten bij Pa en Ma’ dat wordt gerund door Ferdi Klein Boonschate en Jordan Bruggeman. Verder is er glühwein, egg-nog, en zijn er gepofte kastanjes en lekkere hapjes van Tulay.

De enthousiaste nieuwe gebruikers van De Oorsprong maken de plek tot waar deze voor bedoeld is, een ontmoetingsplaats voor Salland waar biologische producten worden geteeld, ambachtelijke streekproducten worden gemaakt en waar je lekker kunt eten.

21 december, 14.00 tot 20.00 uur, Locatie ‘De Oorsprong’, Spanjaardsdijk 68 Schalkhaar