Serious Cooking

Tijdens deze zaterdag-workshop gaan we geld inzamelen voor de actie van Serious Request (http://seriousrequest.3fm.nl/nieuws/detail/5351472/doel-3fm-serious-request-2016-longontsteking). De volle opbrengst gaan naar het goede doel.

We hopen op een volle bak en zullen diverse keukens (India, Midden-Oosten, Verre-Oosten) en kooktechnieken aan bod laten komen.

De workshop vind plaat in de sfeervolle bakkerij van de Oorsprong waar we de houtoven opstoken.

Graag opgeven door een mailtje te sturen aan info@nieuweoorsprong.nl of door de “gaat”-knop bij dit event op de Facebookpagina van Streekwinkel de Oorsprong.

3fm_sr_publiekslogo_wijsteunen

Kookworkshop “Kerstdiner zonder stress”

Stress om het kerstdiner? Laat het gaan! Tijdens deze avond-workshop leer je dat door de maaltijd beter te plannen en slimme keuzes in het menu te doen er veel stress kan wegvallen.

Verder krijg je uitleg en oefening van verschillende basistechnieken en oefenen we met braadstukken.

Ook leer je hoe je op een simpele manier rekening kunt houden met verschillende diëten.

De workshop kost € 30,- per persoon en vindt plaats in de sfeervolle bakkerij van de Oorsprong waar we de houtoven opstoken.

Graag opgeven door een mailtje te sturen aan info@nieuweoorsprong.nl of door de “gaat”-knop bij dit event op de Facebookpagina van Streekwinkel de Oorsprong.

Culinair inloopCafé

Elke vrijdagmiddag is het goed toeven bij de Oorsprong. In de KoffieCorner van de Streekwinkel organiseren we elke week leuke activiteiten of bespreken we een leuk onderwerp rondom koken. Geregeld nodigen we koks en ambachtelijk producenten uit verschillende disciplines uit om een demonstratie te komen geven.

Het Culinair inloopCafé is vooral bedoeld om elkaar te ontmoeten. Of je alleen komt of in een groepje, van harte welkom. We hebben een bibliotheek van kookboeken en een eigen kookboekenwinkel, er lopen diverse mensen rond die al jaren professioneel met landbouw of koken bezig zijn. We bespreken tips en tricks, onbekende ingrediënten en alles dat ter tafel komt.

Wij bieden veel parkeerplaatsen, gratis wifi, warmte en gezelligheid in onze KoffieCorner met lunchkaart en een winkel vol met biologische groenten, fruit, zuivel, lokaal vlees, kaas, bier en vele andere streekproducten.

Tot vrijdagmiddag?!

KinderKookCafé

Elke woensdagmiddag kun je aanschuiven  voor de leukste activiteiten in de bakkerij van Streekwinkel de Oorsprong.

Wil je leren hoe je koekjes bakt, cupcakes maakt, een voorgerechtje maakt voor een etentje met de hele familie of wil je later kok worden en wil je op tijd beginnen alles te leren? Dat kan allemaal tijden het KinderKookCafé. Jongens en meisjes van groep drie tot acht zijn van harte welkom! Ben je jonger, neem dan je papa of mama mee.

Elke week hebben we een andere activiteit die aansluit op het seizoen of op een bepaald thema. We maken ook een vuurtje in onze houtoven om mee te kunnen koken! Van mei tot november oogsten we groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemetjes uit de tuin op de Oorsprong om te gebruiken in onze gerechten! Op onze Facebookpagina @Streekwinkel de Oorsprong vind je welke activiteit we deze week hebben en kun je je ook opgeven. Geen Facebook? Stuur dan een mail aan info@nieuweoorsprong.nl

De begeleiding gebeurt mede door Koos Boertjens. Hij heeft 3 jaar ervaring in de kinderopvang met een SPW3 en een kinder-EHBO diploma. Daarnaast is hij al 15 jaar intensief en professioneel bezig met het verbouwen van biologische groenten en koken.

De ouders kunnen meedoen, een koffie en gebakje in de koffiecorner doen en alle boodschappen voor het koken doen in onze Streekwinkel. Heb je geen tijd? Dan mag je natuurlijk ook de kinderen om half vijf weer oppikken met hun zelf gemaakte eten!

Opening Streekwinkel De Oorsprong

Op 26 november is het dan zo ver. De winkel op de Oorsprong gaat open. Verschillende ondernemers bieden hun producten aan. Ambachtelijke producten, biologische groenten, natuurgerijpte kazen, brood van Driekant uit Zutphen en nog veel meer.

Kom naar de opening op zaterdag 26 november om 14.00 uur. We hebben voor de kinderen een verassing en een speciale gast die de opening zal verrichten.

13315430_1036682456414927_2841146648145851662_n  De_Kapschuur_interieur-2

Streekmarkt De Oorsprong op 19 juli 2015

19 juli streekmarkt op De Oorsprong

Honing slingeren

De bijen hebben honing gemaakt. En dus gaat de imker aan de slag om die honing te oogsten. Hoe die dat doet? Kom het zelf bekijken en ervaren op 19 juli tijdens de streekmarkt op de Oorsprong.

Elke derde zondag van de maand kunt u terecht voor producten van eigen bodem en van producenten bij u in de buurt. U maakt kennis met de mensen die de producten maken. Zij vertellen waar ze hun grondstoffen vandaan halen en waarom zij denken dat die heel erg lekker en ook nog eens goed voor u zijn.

Tijdens de markt zijn de kruiden en groenten uit de permacultuur tuin van De Oorsprong te krijgen. Voor kinderen wordt er uitleg gegeven over hoe het eten eerst op het land groeit voordat het op je bord komt. En hoe bijen honing maken. Kinderen kunnen ook zelf aan de slag. Tulay Tanaydin organiseert nu voor basisscholen een programma om kinderen iets te leren over het kweken van groenten en fruit.

In de winkel van de Oorsprong, de Kapschuur, zijn allerlei cadeautjes te vinden en kunnen kinderen meedoen aan het maken van vilten dieren. De Heihoeve levert biologische groenten van het seizoen aan de Kapschuur. En kaasmaker Peter Jansen heeft met melk van de brandrode runderen van Berrie Klein Swormink een nieuwe kaas gemaakt. Ziet er heel mooi uit. Maar je weet het pas als je het eet!

De enthousiaste ondernemers op De Nieuwe Oorsprong maken de plek tot waar deze voor bedoeld is, een ontmoetingsplaats voor Salland waar biologische producten worden geteeld, ambachtelijke streekproducten worden gemaakt en waar je lekker en vooral ook gezellig kunt eten. Nieuwe ondernemers kunnen zich nog melden voor de ruimtes die nog niet in gebruik zijn.

19 juli 2015, 11.00 tot 17.00 uur, locatie ‘De Oorsprong’, Spanjaardsdijk 68 Schalkhaar, www.nieuweoorsprong.nl