De Dames van het goede eten, Besloten Workshop.

Deze keer strijken de dames neer bij Streekwinkel de Oorsprong.

Mocht je interesse hebben hen te boeken of wil je meer informatie? Kijk dan op http://www.hetgoede-eten.nl/

 

Neem samen met de Dames een kijkje in de keuken van een ander!

Koken met de Dames is een vrolijke ervaring: altijd op een wisselende en bijzondere locatie en met een verrassende kennismaking met de bewoners van die locatie.

Mooie verhalen, verrassende recepten!

Bij elke kooksessie (max 16 pers) krijgt een lokaal (Sallands) produkt of de locatie de hoofdrol. Producten vers van het land, uit de wei of de boomgaard en met liefde groot gebracht. Luister naar de boeiende verhalen van de boer / producent / landgoedeigenaar en kook vervolgens samen met De Dames in de mobiele keuken. De Dames inspireren je graag en gebruiken lekkere en verrassende recepten die je prima ook thuis kunt maken (recepten krijg je altijd mee).

Lekker Buiten!

Bij voorkeur buiten, sta je met elkaar te hakken, te snijden, te bakken en te braden voor een heerlijk 3-gangen feestje op je bord. De stoelen worden uitgeklapt, de lange tafels mooi gedekt en je wordt uitgenodigd aan te schuiven om samen ervaringen te delen en vooral: te genieten van het moment en de prachtige omgeving.

Streekmarkt

Iedere laatste zondag van de maand m.u.v juli en augustus een zeldzaam mooie streekmarkt bij de bijzondere locatie De Oorsprong in Schalkhaar. Verschillende deelnemers presenteren tijdens deze streekmarkt hun waren en diensten, variërend van lokale lekkernijen tot ambachten.

Tijdens deze markt kun je naast voedselproducten als wijn, kaas, jam, worst en mosterd ook allerlei handgemaakte producten zoals brood- en kaasplanken en o.a. duurzame en milieubewuste artikelen kopen. Naast een smaakvol ambachtelijk assortiment is er seizoensafhankelijk aanbod van groente.

Naast de kramen van verschillende deelnemers is er traditioneel ook veel ruimte voor ander vertier en gezelligheid tijdens de streekmarkt. Zo is er muziek en voor de kids zijn er speciale kinderworkshops.

Toegang en parkeren zijn gratis.

Kijk voor het laatste nieuws en verschillende deelnemers ook op de Facebook pagina van de Streekmarkt Schalkhaar

Wil je deelnemen aan de Streekmarkt Schalkhaar? Schrijf je dan in via het online inschrijfformulier.

 

De Hemelbestormers

Workshop Verras jezelf!

Beleef een avontuurlijke workshop waarbij je jezelf gaat verrassen.

Ervaar hoe je uitdagingen op een creatieve manier kunt bestormen.

Met veel plezier en een leerervaring rijker zal je terugkijken op een bijzondere avond.

We starten deze workshop samen met een heerlijke en gezonde maaltijd.

Loskomen – Plezier – Toepassen

30 maart (aanmelden voor 18 maart)

Tijd: 18-22 uur inclusief diner

Kosten: € 50,- p.p. per avond (normaal € 72,50 )

Je kunt je opgeven via dehemelbestormers@gmail.com

De Hemelbestormers

Workshop Verras jezelf!

Beleef een avontuurlijke workshop waarbij je jezelf gaat verrassen.

Ervaar hoe je uitdagingen op een creatieve manier kunt bestormen.

Met veel plezier en een leerervaring rijker zal je terugkijken op een bijzondere avond.

We starten deze workshop samen met een heerlijke en gezonde maaltijd.

Loskomen – Plezier – Toepassen

Tijd: 19-22 uur inclusief diner

Kosten: € 50,- p.p. per avond (normaal € 72,50 )

Je kunt je opgeven via dehemelbestormers@gmail.com

Kookworkshop: Libanon/Palestina/Israël, inclusief aansluitende maaltijd.

In deze zaterdag-workshop maakt u kennis met de keukens van het Midden Oosten. Omdat er in het Midden Oosten veel migratie heeft plaatsgevonden is er altijd een interessante lokale mix te vinden van Arabische gerechten, Palestijnse specialiteiten en Israëlische lekkernijen.

Gezamenlijk bereiden we een typische maaltijd met vele kleine gerechtjes. De keuken typeert zich door gebruik van veel groenten, peulvruchten, olijfolie en knoflook. We bereiden ook een visgerecht.

Bij deze workshop zal geen vlees worden bereid, maar zelfs de doorgewinterde hollandsche vleeseter zal dit niet missen in de overdaad aan smaken en texturen!

Graag laat ik u kennis maken met de keuken van mijn jeugd! Gedurende 8 jaar heb ik met mijn familie in Israël gewoond. Tijdens mijn reizen heb ik mijn kennis uitgebreid met de Arabische, Palestijnse en Druzische keuken.

Na afloop van het koken gaan we gezamenlijk aan tafel voor een gezellig diner.

Kookworkshop: India

India, een land van vele etniciteiten en vele keukens. Van de milde keuken in het bergachtige en koele noorden, tot de pittige keuken van het tropische zuiden met veel chilipepers en kokos.

In deze avond-workshop leren we een “Thali” of Indiase rijsttafel te bereiden.

Hiervoor nemen we de verschillende kooktechnieken door en bespreken we uitgebreid de verschillende ingrediënten. Zo leert u een balans te brengen in het smaak-bombardement van de Indiase keuken.

Omdat in India een groot deel van de bevolking vegetariër is zullen we ook leren hoe de gerechten eenvoudig aan te passen voor verschillende diëten.

Komt de donderdagavond u niet uit? Neem dan gerust contact op voor de mogelijkheden om een workshop op maat aan te bieden!

Kookworkshop: “Als ik met pensioen ben leer ik koken”

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die het leren koken heeft uitgesteld tot op dit moment. Met het begin van een nieuw jaar is er een mooie gelegenheid een nieuwe uitdaging aan te gaan!

In deze workshop gaan we een goede basis leggen om zelfstandig een complete maaltijd te kunnen bereiden. We nemen de basistechnieken door en leren het koken van een maaltijd te plannen qua voedingswaarde, inkopen, kooktijden, verschillende gangen en texturen.

Tijdens de workshop nemen we ook een aantal basis-kookboeken door en leren we hoe de recepturen te lezen en uit te voeren.

Deze workshop vind plaats op elke eerste donderdagavond van de maand en kan ook als reeks gevolgd worden.

Komt de donderdagavond u niet uit? Neem dan gerust contact op voor de mogelijkheden om een workshop op maat aan te bieden!

Cursus Biologisch moestuinieren voor Gevorderden

Cursus Biologisch moestuinieren voor Gevorderden   

In een leergang van 6 bijeenkomsten gaan we dieper in op de het biologisch moestuinieren.
Aan de hand van een helder boekwerk nemen we stap voor stap door wat er, door het seizoen heen, voor nodig is om een moestuin op te starten, in te zaaien of te planten en deze zo te onderhouden dat je mooie en smaakvolle groenten oogst.
We gaan diep in op onderwerpen als bemesting, grondbewerking, composteren en gewaswisseling. Ook komen de verschillende groentevariëteiten en hoe om te gaan met ziekten en plagen aan bod.
In de cursus is ook ruimte om vragen te stellen die specifiek op jouw tuin van toepassing zijn.
De data van de cursus zijn: 9 en 23 januari, 6 en 20 februari en 6 en 20 maart. De cursus is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

De Kosten zijn € 125,- voor de gehele cursus inclusief koffie, thee en lesmateriaal.

Opgeven kan via de Facebookpagina van Streekwinkel de Oorsprong of via info@nieuweoorsprong.nl

Er is ook de mogelijkheid om een abonnement te nemen op zaaigoed dat we goedkoper kunnen inkopen in grootverpakkingen. Daarnaast bieden we moestuinbegeleiding aan met regelmatige bezoek van Koos Boertjens (15 jaar biologisch tuinder) op de moestuin.

10-05-12-0167de-oorsprong

Cursus Biologisch moestuinieren voor Beginners

Cursus Biologisch moestuinieren voor Beginners

Locatie: Streekwinkel de Oorsprong, Spanjaardsdijk 68, Schalkhaar.

In een leergang van 6 bijeenkomsten gaan we in op de beginselen van het biologisch moestuinieren.
Aan de hand van een helder boekwerk nemen we stap voor stap door wat er, door het seizoen heen, voor nodig is om een moestuin op te starten, in te zaaien of te planten en deze zo te onderhouden dat je mooie en smaakvolle groenten oogst.
We nemen de basis door van bemesting, grondbewerking en gewaswisseling. Ook komen de verschillende groentevariëteiten en hoe om te gaan met ziekten en plagen aan bod.
De data van de cursus zijn: 2, 16 en 30 januari, 13 en 27 februari en 13 maart. De cursus is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

De Kosten zijn € 125,- voor de gehele cursus inclusief koffie, thee en lesmateriaal.

Opgeven kan via de Facebookpagina van Streekwinkel de Oorsprong of via info@nieuweoorsprong.nl

Er is ook de mogelijkheid om een abonnement te nemen op zaaigoed dat we goedkoper kunnen inkopen in grootverpakkingen. Daarnaast bieden we moestuinbegeleiding aan met regelmatige bezoek van Koos Boertjens (15 jaar biologisch tuinder) op de moestuin.